Tangram software voor werving en selectie, executive search, interim management, detachering, management development en interne mobiliteit
Service & support site voor klanten

Hoe maakt u uw vacatures beter vindbaar in Google?

Veelgestelde vragen > Tangram Internet Services (TIS) > Vacatures beter vindbaar maken in Google

Tips voor recruiters

Wie wil dat zijn vacature met de belangrijkste zoekwoorden goed vindbaar is, moet op de eerste pagina met zoekresultaten van Google terecht zien te komen. De plaats van uw vacature in de zoekresultaten van een zoekmachine als Google hangt af van veel factoren.

Vacatureteksten

Als uw website is geoptimaliseerd voor zoekmachines, is het belangrijk om te letten op het zoekmachine-geoptimaliseerd schrijven van vacatureteksten. Dit helpt namelijk bij het beter online vindbaar maken van vacatures. Dit kan elkaar wel eens tegenspreken. Als u bijvoorbeeld origineel wilt zijn in de vacaturetekst, dan is de kans groter dat u woorden gebruikt waar potentiële kandidaten niet naar zoeken, en dus de vindbaarheid van uw vacature afneemt.

Onderzoek de belangrijkste zoekwoorden

Bedenk de belangrijkste zoekwoorden waarmee de kandidaat de vacature zoekt. Een mooi hulpmiddel hiervoor is de Google Keyword Tool. Vaak zoekt een sollicitant naar een functienaam in combinatie met een plaatsnaam, echter andere combinaties zijn ook mogelijk.

Bedenk een goede vacaturetitel

De titel van de vacature is erg belangrijk, zo niet de belangrijkste tekst op een vacaturepagina. Tangram plaatst deze functienaam namelijk in diverse elementen op de vacaturepagina (titel, kop, URL etc.) zodat deze goed gevonden kan worden. Om deze goed vindbaar te maken moet u een titel bedenken waar veel op gezocht wordt.

Geef de zoekwoorden een prominente plaats in de vacaturetekst

Hierbij moet u denken aan de kop, de eerste paragraaf en eventuele tussenkopjes. Vermeld de belangrijkste zoekwoorden bovenin de tekst. Herhaal de belangrijkste zoekwoorden in de tekst (bijvoorbeeld de functienaam of een synoniem hiervoor, standplaats etc.) zonder te overdrijven. De tekst moet immers niet alleen voor zoekmachines, maar ook voor kandidaten goed leesbaar blijven.

Maak externe links naar het vacaturegedeelte

Maak externe links naar de individuele vacatures. Bijvoorbeeld door vacatures met link op te geven bij gratis vacaturesites, vacaturelinks op te nemen in de profielpagina’s van recruiters en andere medewerkers bij netwerksites als LinkedIn, Hyves etc. Het is altijd zinvol voor bezoekers, en vaak ook voor zoekmachines.

Probeer te bereiken dat andere sites een link opnemen naar uw site

Links van grote, kwalitatieve sites, bijvoorbeeld een toonaangevende site binnen uw branche, hebben de meeste waarde voor de vindbaarheid.

Zorg regelmatig voor nieuwe informatie op de site

Google en andere zoekmachines komen vaker langs om de site te indexeren als deze actuele informatie bevat. Dat betekent ook dat het minder lang duurt voordat nieuwe vacatures via Google terug te vinden zijn als uw regelmatig nieuwe content plaatst (ook bijvoorbeeld nieuws).

Overige tips om uw vacature beter vindbaar te maken

Het is onmogelijk om een vacature vindbaar te maken op alle mogelijke gerelateerde zoekopdrachten. De zoekopdracht “vacature projectmanager utrecht” geeft al een ander resultaat dan “vacature project manager utrecht” en er is vaak veel concurrentie van jobboards. Er zijn echter nog meer methodes om uw vacatures vindbaar te maken binnen Google.

Adverteer in Google

U kunt een Google Adwords advertentie plaatsen. Via advertenties kunt u er namelijk ook voor zorgen dat u op de eerste pagina van Google terechtkomt. Uw vacature verschijnt dan in het gedeelte van de “gesponsorde links”. Dit is een kwestie van een relevante advertentie schrijven, en genoeg bieden ten opzichte van uw concurrenten.

Plaats uw vacature op jobboards

Veel jobboards zijn al geoptimaliseerd, en scoren hoog in de zoekresultaten. Het is dus zeker zinvol om uw vacatures niet alleen op uw eigen (geoptimaliseerde) site te plaatsen, maar ook op gespecialiseerde jobboards. Zo maakt u de “footprint” van een vacature op internet al een stukje groter, en is de kans groter dat potentiële kandidaten uw vacature opmerken.

Het is natuurlijk helemaal mooi als u de "solliciteer" link op zo’n jobboard vervolgens naar uw eigen inschrijfformulier laat wijzen (dit kan in Tangram software met de Jobboard registratielink knop), zodat de reacties direct in de backoffice applicatie terechtkomen en de bron automatisch ingevuld wordt.

Overigens biedt Tangram ook de mogelijkheid om vanuit de backoffice software (RIS software voor werving-en-selectiebureaus en ROOS recruitmentsoftware voor werkgevers) vacatures automatisch op meerdere jobboards tegelijk te plaatsen.

Universal Search

Als u zoekt met bijvoorbeeld Google staan er naast normale webpagina’s steeds vaker resultaten bovenaan die komen uit andere bronnen als Google Maps, afbeeldingen, video, boeken en nieuws. Dit noemen we Blended Search of Universal Search. Het wordt dus, naast uw website, steeds belangrijker om ook via andere internetkanalen vacatures onder de aandacht te brengen. Tangram biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om Youtube filmpjes op te nemen binnen de vacaturedetailpagina.

Plaats uw vacatures op sociale netwerksites

Naast jobboards zijn met name websites als LinkedIn, Facebook en Twitter steeds populairder wordende plaatsen om vacatures te plaatsen en te zoeken. Deze sites krijgen vanwege hun populariteit en verversingsfrequentie ook vaak bezoek van zoekmachines, dus nieuwe pagina’s worden snel geïndexeerd.

Meten en verbeteren

Zoekmachines passen geregeld hun berekeningen aan waarmee ze de volgorde bepalen van de zoekresultaten die ze presenteren. Daarom is het zaak om de prestaties van uw vacatures in de gaten te houden. Dat kan natuurlijk door zelf te checken via Google, maar ook door de bezoekers te meten met bijvoorbeeld Google Analytics, wat Tangram optioneel kan activeren voor uw TIS account.

Auteur: Patrick van Eck, Tangram

Meer lezen?
http://www.traffic-builders.com/tblog/seo-copywriting/seo-teksten-schrijven-de-3-bas.html